Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα μπροστά σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, οι νέες μορφές εγκληματικότητας, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ασία, κ.ά. Η συμβολή της επιστήμης στην αντιμετώπισή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Έρευνα στον τομέα των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και οι νέες προκηρύξεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύουν το ρόλο της έρευνας στην κατανόηση των σύνθετων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος.

Η συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στην ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική: ελληνικές ερευνητικές ομάδες συμμετέχουν σε 10 από τις 94 προτάσεις που χρηματοδοτούνται από τις προκηρύξεις του 2007. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στις προτεραιότητες της ΕΕ για την έρευνας στις Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις νέες προκηρύξεις και στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών στον τομέα αυτό.

Στο περιοδικό παρουσιάζεται επίσης η Forth Photonics, εταιρεία spin off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που έχει ήδη αναπτύξει δύο σημαντικές τεχνολογίες: το σύστημα DySIS που βελτιώνει τη διαγνωστική ακρίβεια της κολποσκόπησης στη διάγνωση του προκαρκίνου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και τα συστήματα MuSIS που  χρησιμοποιούν την τεχνολογία της φασματικής απεικόνισης σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την ανάλυση και πιστοποίηση έργων τέχνης μέχρι την ιατροδικαστική και τη δερματολογία. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μπάλας, ιδρυτής της εταιρείας, μας μιλά για τις βασικές τεχνολογικές αρχές των συστημάτων και τα μελλοντικά σχέδια των ερευνητών.

Ένα ακόμη φιλόδοξο ερευνητικό έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας, με συντονιστή το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, φιλοξενείται στο περιοδικό μας. Το EnviroGenomarkers, στο οποίο συμμετέχουν  11 ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες, διερευνά το ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων στην αιτιολογία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το λέμφωμα και νευροαναπτυξιακές και ανοσολογικές ανωμαλίες.

Πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές Ελλήνων μαθητών και φοιτητών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, όπως οι ασθένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι πυρκαγιές στα δάση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης "Ημέρα Καινοτομίας: Επενδύοντας στη Γνώση" που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς στην Αθήνα. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή Artificial Intelligence Doctor (AID) για την αυτόματη διάγνωση ασθενειών σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης γιατρών.

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία 2009, που απονεμήθηκαν στο συνέδριο "Small Business Act for Europe: Business without Barriers" στην Πράγα. Τον ίδιο μήνα διοργανώθηκε η πρώτη "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η κεντρική εκδήλωση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανία, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με την υποστήριξη του Εnterprise Europe Network-Hellas.

Διαβάστε ακόμα για το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, όπου παρουσιάστηκαν οι πολιτικές που θα επιτρέψουν στις βιβλιοθήκες να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως πύλες στη γνώση και στη δια βίου μάθηση.

Ενημερωθείτε τέλος για τις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ και του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο: προγράμματα για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, για την έρευνα σε Ομάδες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Νέες Επιχειρήσεις, για δημιουργία/υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής έντασης γνώσης, καθώς 53 νέες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ.

Kαλή ανάγνωση