Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σήμερα στην έρευνα και την καινοτομία, ως παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η συνεργασία των Ευρωπαίων ερευνητών είναι αυτονόητη σε έργα που χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την έρευνα σε εθνικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα COST (European Cooperation in Science and Technology) καλύπτει την ανάγκη αυτή. Αποτελεί μια από τις μακροβιότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, καθώς, για περίπου 40 χρόνια, χρηματοδοτεί τη συνέργεια εθνικών πρωτοβουλιών, σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, τη δικτύωση επιστημόνων από όλη την Ευρώπη και τη διάδοση των ερευνητικών τους  αποτελεσμάτων, με κοινά σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας, επιστημονικές εκδόσεις, κ.ά.

Στο COST συμμετέχουν 35 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται τα Επιστημονικά & Τεχνολογικά Δίκτυα, οι διαδικασίες με τις οποίες οι επιστήμονες υποβάλλουν από τη βάση προς την κορυφή τις προτάσεις τους, οι δυνατότητες a la carte συμμετοχής, καθώς και ορισμένα έργα που συντονίζονται από ελληνικούς οργανισμούς.

Το τεύχος φιλοξενεί επίσης τη ζωφόρο του Παρθενώνα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, που παρουσιάζεται πλέον σε έναν νέο δικτυακό τόπο (www.parthenonfrieze.gr), με καινοτόμες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης-Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η Κορνηλία Χατζηασλάνη, Προϊσταμένη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, σε συνέντευξή της στο περιοδικό, αναφέρεται στις δράσεις αποκατάστασης της ζωφόρου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, και τις δράσεις για ανάδειξη και προβολή πολιτιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Στο περιοδικό παρουσιάζονται και άλλες πρωτοβουλίες ανοικτής πρόσβασης στη γνώση όπως: η μελέτη της CREST (Comite de la recherche scientifique et technique - συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας), σχετικά με τα αποθετήρια και τα περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης σε όλο τον κόσμο, η έρευνα για τη "Χρηματοδότηση Μονογραφιών στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες" που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Open Access Publishing in European Networks (OAPEN), καθώς και ο νέος οργανισμός EOS (EnablingOpenScholarship) που προωθεί την ανοικτή πρόσβαση σε όλα τα στάδια της έρευνας (open scholarship).

Ενημερωθείτε επίσης για πρωτοποριακά ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχουν ελληνικοί φορείς: το ΙNFLA-CARE, με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, εξετάζει νέες μεθόδους για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του ήπατος και του εντέρου. Το νέο πρωτόκολλο POWDER, που αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" για την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση του Διαδικτύου. Το έργο JAST, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναπτύσσει ένα ρομπότ που μπορεί να "διαβάζει" την ανθρώπινη σκέψη. 

Διαβάστε ακόμα για τα δύο νέα εργαλεία του ΕΟΜΜΕΧ που στηρίζουν τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: τον Οδηγό για "πράσινες" επιχειρηματικές δράσεις και το online εργαλείο "Εφαρμογή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού" που βοηθά την επιχείρηση να σχεδιάσει και να χρησιμοποιήσει τις ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση Επιχειρηματικού Σχεδίου. Ενημερωθείτε τέλος για τις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ και του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Kαλή ανάγνωση