Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν το 99% όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προκαλούν το 60-70% της βιομηχανικής ρύπανσης στην ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, την τελευταία 5ετία, το 75% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν υποστεί αυξήσεις στο κόστος των υλικών τους και το 90% περιμένουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Η "οικολογική καινοτομία" μπορεί να αποτελέσει τη λύση για τις επιχειρήσεις αυτές και, ήδη, τα τελευταία 2 χρόνια, το 40% των ΜΜΕ έχουν εισάγει τουλάχιστον μία καινοτομία η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους.

Η "οικολογική καινοτομία" αφορά καινοτόμα προϊόντα, υλικά, υπηρεσίες (πράσινες επιχειρήσεις) και διεργασίες (καθαρή παραγωγή) που προστατεύουν το περιβάλλον και αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους.

Ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών που συνδυάζουν τις καθημερινές τους ανάγκες με ένα καθαρό και πράσινο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη νέα αυτή τάση με την πρωτοβουλία Eco-innovation, που διαθέτει 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Στο αφιέρωμα αυτού του τεύχους παρουσιάζεται το πρόγραμμα, η τρέχουσα προκήρυξη, οι ελληνικές επιτυχίες, αλλά και οι υπηρεσίες του Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που, ως μέλος του Enterprise Europe Network - Hellas, είναι Εθνικο Σημείο Επαφής για την Ελλάδα.

Διαβάστε για τη νέα διαδικτυακή υπηρεσία Startup Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που αριθμεί ήδη περισσότερα από 2.300 μέλη, και παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και συνεργασίες για όσους επιχειρούν ή ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Περισσότερες πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται με αφορμή τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία που απένειμε η Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες των Δημόσιων Βιβλιοθηκών Σερρών (http://ebooks.serrelib.gr) και Λιβαδειάς (http://ebooks.liblivadia.gr) που παρέχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, συλλογές και εφημερίδες, με σημαντική εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία.

Το υλικό αυτό διατίθεται στο Διαδίκτυο σε φιλικό περιβάλλον πλοήγησης και ανάγνωσης, όχι μόνο στους χρήστες της βιβλιοθήκης, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, μαθητές και το ευρύ κοινό.

Οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και φιλοξενούνται στα υπολογιστικά του συστήματα, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τις δύο βιβλιοθήκες.

Το τεύχος φιλοξενεί συνέντευξη του Peter Wothers, Διευθυντή Σπουδών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge και μέλους της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα Χημείας για τη Royal Society of Chemistry, ο οποίος συμμετείχε στα "Κυριακάτικα Πρωινά" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και μεταδίδει τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του σχετικά με τη συναρπαστική επιστήμη της Χημείας στο ευρύ κοινό.

Ενημερωθείτε, ακόμη, για το διεθνές Κέντρο Αριστείας στον τομέα της Ναυτικής Ηλεκτρολογίας που δημιουργείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με πρωτοβουλία της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (ευρωπαϊκό έργο MARINELIVE).

Διαβάστε για το ευρωπαϊκό δίκτυο αριστείας Photonics4life, στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ. Το δίκτυο ασχολείται με εφαρμογές Βιοφωτονικής για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, όπως η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, η οδοντιατρική και η αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.

Παρουσιάζεται επίσης μια νέα υποδομή που θα επιτρέπει την αποδοτική και αξιόπιστη αποθήκευση δεδομένων ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Η υποδομή αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου VISION Cloud (Virtualized Storage Services Foundation for the Future Internet), στο οποίο συμμετέχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο και για ενδιαφέρουσες επιστημονικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Καλή ανάγνωση!