Οι Έλληνες ερευνητές καινοτομούν και παράγουν ιδέες που μπορούν στο άμεσο μέλλον να οδηγήσουν σε πρότυπες εφαρμογές και υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι το μήνυμα του διαγωνισμού "Η Ελλάδα Καινοτομεί!", που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και η Eurobank EFG, και προσέλκυσε 295 καινοτομίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, η ιατρική, η φαρμακευτική, η ηλεκτρονική και η πληροφορική.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν, αφενός, η ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας για την ενίσχυση της "νέας βιομηχανίας" έντασης γνώσης στη χώρα, και, αφετέρου, η συνεργασία της επιχειρηματικής κοινότητας, του χρηματοπιστωτικού κλάδου, των ερευνητών και των φορέων καινοτομίας.

Στο αφιέρωμα του τεύχους παρουσιάζονται οι 4 προτάσεις που απέσπασαν τα πρώτα βραβεία στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας και των καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών, καθώς και οι υπόλοιπες 17 προτάσεις της τελικής φάσης που διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία, τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής και τη συμβολή τους στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Στο τεύχος παρουσιάζεται επίσης έρευνα της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στις επενδύσεις για την έρευνα θα αυξήσουν περαιτέρω τις εν λόγω επενδύσεις κατά 5% ετησίως από το 2011 έως το 2013. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, κατά μέσο όρο το 27% των ετήσιων πωλήσεων τους προέρχεται από καινοτόμα προϊόντα, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά κατά την τελευταία τριετία.

Σημαντικά βήματα γίνονται και στον τομέα της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, καθώς ΕΕ και HΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους στη διατλαντική πύλη "TransAtlantic IPR Portal", η οποία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για όσες επιχειρήσεις θέλουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Διαβάστε για τη νέα ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο "Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης" (www.acropolis-athena.gr), η οποία, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις διάφορες υποστάσεις της θεάς Αθηνάς, αλλά και το Μουσείο Ακρόπολης. 

Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι διαθέσιμο πλέον με ένα κλικ στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, τη Europeana.

Μια νέα μελέτη για την αύξηση της ανοικτής πρόσβασης στα επιστημονικά περιοδικά φιλοξενείται στο περιοδικό. Η έκθεση αναλύει διαφορετικά σενάρια και αξιολογεί τα οφέλη, τα κόστη και τους κινδύνους που ενέχει το καθένα, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και επικεντρώνεται η έκθεση. Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την Ισπανία, ο νόμος για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία καθιστά υποχρεωτική την Ανοικτή Πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα.

Στο τεύχος παρουσιάζονται, όπως πάντα, σημαντικά αποτελέσματα Ελλήνων ερευνητών: Μια μελέτη για την Αστική Θερμική Νησίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων, με τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επέκταση της αγγλικής DBpedia -της εφαρμογής που επιτρέπει τον εμπλουτισμό, την πλοήγηση και τη διασύνδεση του περιεχομένου της Βικιπαιδίας- σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Το βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το 2011 που κέρδισε η Διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστασία Παπαδοπούλου για την εργασία της στο πεδίο της αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας.

Ενημερωθείτε, τέλος, για το Horizon 2020, το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020. Διαβάστε για τις προκηρύξεις του 7ου ΠΠ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο με προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ, αλλά και τις σχετικές ερευνητικές και επιχειρηματικές συνεργασίες που προωθούνται πλέον μέσω της νέας διαδραστικής πλατφόρμας της CORDIS.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ, υποστηρίζει όλους τους συμμετέχοντες στο 7ο ΠΠ με ενημερωτικές εκδηλώσεις, ηλεκτρονικές εκδόσεις και online κέντρο υποστήριξης για την υποβολή προτάσεων.

Καλή ανάγνωση!