Τη δεκαπενταετία 1996-2010, οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις τοποθετούνται όλο και καλύτερα στο διεθνές περιβάλλον: οι συνολικοί δείκτες διεθνώς αναβαθμίζονται, η απήχηση των δημοσιεύσεων αυξάνεται και οι επιδόσεις των φορέων βελτιώνονται.

Αυτό προκύπτει από τη νέα online μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης "Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά", στην οποία είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα του τεύχους μας.
 
Οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αποτελούν το κυριότερο µέσο για τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και, ταυτόχρονα, έναν από τους σημαντικότερους δείκτες μέτρησης της ερευνητικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο.  

Η μελέτη είναι η δεύτερη σε μια σειρά μελετών που καθιερώνει το ΕΚΤ (η πρώτη αφορούσε την περίοδο 1993-2008), με σκοπό την ανάλυση της ελληνικής επιστημονικής συγγραφικής δραστηριότητας και τη δημιουργία αξιόπιστης βάσης για την παρουσίαση και παρακολούθηση στοιχείων που προσδιορίζουν το ερευνητικό περιβάλλον της Ελλάδας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Τα στοιχεία της μελέτης αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμβάλλουν στην κατανόηση των ικανοτήτων του ελληνικού ερευνητικού συστήματος, που με τη σειρά τους θα υποστηρίξουν τον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών.

Ενημερωθείτε σε αυτό το τεύχος για τις νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τις επιχειρήσεις: τον διαγωνισμό για τα ευρωπαϊκά βραβεία προώθησης της επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, καθώς και για τα συμπεράσματα της έκθεσης Innovation Scoreboard 2011, όπου αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερη έρευνα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις.

Στο περιοδικό παρουσιάζονται επίσης τα τέσσερα νέα επιστημονικά περιοδικά από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του EKT. Πρόκειται για τα περιοδικά "Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας", "O Ερανιστής", "Μνήμων" και "Μακεδονικά", έγκριτα περιοδικά με ιστορία πολλών δεκαετιών στον ελληνικό επιστημονικό χώρο και διεθνές κύρος, που διαθέτουν πλέον στο διαδίκτυο μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους.

Το ΕΚΤ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για την προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης, συντονίζοντας αυτή τη φορά το ευρωπαϊκό έργο MEDOANET. Στόχος του έργου είναι, μεταξύ άλλων, η χαρτογράφηση των εθνικών στρατηγικών και η προώθηση των πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση, στις χώρες της Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμα για το ανοικτό λογισμικό για ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και διαχείριση υποθέσεων που ανέπτυξε η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και αναμένεται να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Η ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Ερευνητικού Πόλου Αριστείας στο πεδίο της Δομικής Βιολογίας, μέσω του ευρωπαϊκού έργου SEE-DRUG που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσιάζεται επίσης στο τεύχος. Πρόκειται για έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερευνητικά επιτεύγματα των Ελλήνων επιστημόνων: Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μιχαήλ Τσαπατσή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ασχολείται με την κατασκευή, τη βελτιστοποίηση, αλλά και εφαρμογές των ζεολιθικών μεμβρανών, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη χημική βιομηχανία.

Το ΕΚΕΤΑ συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο Adapt4EE για την ανάλυση και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, με βάση περιβαλλοντικές παραμέτρους, αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και μοντέλα επιχειρησιακών διαδικασιών που καθορίζουν την καθημερινή λειτουργία του.

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ανακάλυψε έναν νέο μη αναμενόμενο μηχανισμό εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων, ο οποίος συμβάλει  στην καλύτερη κατανόηση της κυτταρικής νέκρωσης και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα μιας ακόμα ομάδας από το ΙΤΕ, από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ αυτή τη φορά, συμπεριλαμβάνονται στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη Φωτονική που δημοσίευσε πρόσφατα ο διεθνής οργανισμός Optical Society of America (OSA).

Διαβάστε, όπως πάντα, για τις ανοικτές προκηρύξεις και τις εκδηλώσεις έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Καλή ανάγνωση!