Η επένδυση στη γνώση και την καινοτομία μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ιδιαίτερα στη σύγχρονη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Με αυτό το κίνητρο, νέοι ερευνητές από όλη την Ελλάδα ανέδειξαν τη δημιουργική πλευρά της Ελλάδας, παρουσιάζοντας καινοτόμες τεχνολογίες και δυναμικές επιχειρηματικές προτάσεις στους διαγωνισμούς Microsoft Imagine Cup, i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία, e-nnovation και Οδύσσειες Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Οι νέες τεχνολογίες καλύπτουν πολλά επιστημονικά πεδία, από Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών έως Ιατρική και Αρχιτεκτονική, ενώ οι διακρίσεις προέρχονται από ερευνητικά ιδρύματα όλης της χώρας.

Στους νέους αυτούς ερευνητές είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα του περιοδικού μας. Παρουσιάζονται σύγχρονες τεχνολογίες που καλύπτουν από τη νόσο Alzheimer και τον υποσιτισμό, έως τη μηχανοργάνωση των περιπτέρων και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας αναφέρεται και η μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η DeutsheBank. Σύμφωνα με τη μελέτη, η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σταδιακή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης για την εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα τους δείκτες Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) ως βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό εθνικών πολιτικών που συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η βιβλιομετρική μελέτη του ΕΚΤ για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις το διάστημα 1996-2010. 

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα θεματική μελέτη του ΕΚΤ για τις ελληνικές δημοσιεύσεις στον τομέα των Βιοεπιστημών, αναδεικνύοντας τις επιστημονικές περιοχές αριστείας και την εξέλιξη των βιβλιομετρικών δεικτών του κλάδου την περίοδο 2000-2010.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα: (α) 439 επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα", (β) Ταμείο Καινοτομίας συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, (γ) 34,8 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της νέας προκήρυξης Eco-innovation για την εφαρμογή της οικολογικής καινοτομίας.

Στο τεύχος παρουσιάζεται επίσης ο κατάλογος Βιβλίων Ανοικτής Πρόσβασης (DOAB), ο οποίος παρέχει ένα ευρετήριο για μονογραφίες και άλλα επιστημονικά περιοδικά με επιστημονική αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το μοντέλο της ανοικτής πρόσβασης. Με ανοικτή πρόσβαση θα διατεθούν επίσης περισσότερες από 12 εκατομμύρια εγγραφές μεταδεδομένων που προέρχονται από τις 73 βιβλιοθήκες και το ακαδημαϊκό αποθετήριο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Διαβάστε ακόμα για την πρόσφατη ανακοίνωση του ίδιου πανεπιστημίου, το οποίο αδυνατεί οικονομικά να διατηρήσει τις συνδρομές σε μεγάλους επιστημονικούς εκδότες και καλεί τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου να δημοσιεύουν σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιστημονική έρευνα που θα χρηματοδοτείται από το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία Horizon 2020  σχεδιάζεται να διατίθεται, κατά κανόνα, με Ανοικτή Πρόσβαση.

Όπως σε κάθε τεύχος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ελληνικών ερευνητικών ομάδων:  ο καθηγητής Κώστας Ιατρού μας μιλά για ένα καινοτόμο, υψηλής αποτελεσματικότητας και περιβαλλοντικά ασφαλές εντομοαπωθητικό για την αντιμετώπιση του κουνουπιού-φορέα της ελονοσίας Anopheles gambiae που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ENAROMaTIC, με συντονιστή το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας) ανακάλυψε σημαντικές αναλογίες στoυς μηχανισμούς ανάπτυξης εντόμων και σπονδυλωτών, οι οποίες δημοσιεύονται στο περιοδικό Science. Επίσης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ίδιου οργανισμού συμμετέχει στην ευρωπαϊκή υποδομή CHARISMA για την προστασία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Τέλος, διαβάστε για τις υπερυπολογιστικές υποδομές και τις καινοτόμες υπηρεσίες στη ΝA Ευρώπη που αναπτύσσονται με συντονιστή το ΕΔΕΤ, το Γνωσιακό Διαδικτύο του Μέλλοντος που αναπτύσσεται στο έργο iCore με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Έξυπνων Πόλεων στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Καλή ανάγνωση!