Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου, παρουσιάζει μια νέα σειρά εκδόσεων (“Intelligence Reports”) με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που απορρέουν από τις δράσεις του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ.  Στόχος των εκδόσεων είναι να συμβάλλουν στη χαρτογράφηση και την αποτίμηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Το ΕΚΤ ανέλαβε το απαιτητικό αυτό έργο αξιοποιώντας, από τη μια μεριά, την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτει ως Εθνικό Σημείο Επαφής για περισσότερα από 15 χρόνια και, από την άλλη, τις  σύγχρονες υποδομές και τα εργαλεία που αναπτύσσει για τη συγκέντρωση και παρουσίαση επιστημονικής πληροφορίας.

Η έκδοση "5 years of Excellence in the European Research Area, 2007-11, The case of Greece", που παρουσιάζεται στο αφιέρωμα του τεύχους, αφορά το Ειδικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ του 7ου ΠΠ. Το ΙΔΕΕΣ υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας  και   χρηματοδοτεί τους καλύτερους επιστήμονες για να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα στην Ευρώπη, σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης την αριστεία.

Στην έκδοση παρουσιάζονται οι Έλληνες ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η γεωγραφική κατανομή των πόρων, η αριστεία ανά επιστημονικό πεδίο, η θέση της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κ.λπ.

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης καινοτόμα έργα που βράβευσε η ΕΕ (RegioStars Awards) για τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών.

Διαβάστε, επίσης, έκθεση της ΕΕ, που εκπονήθηκε σε 31 ευρωπαϊκές χώρες και 5 περιφέρειες, και αποκαλύπτει πως οι μισές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δρομολογήσει εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάζονται οι νικητές του διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2012» που διοργάνωσε το Σωματείο "Επιχειρηματικότητα Νέων"/JA Greece.

Ενημερωθείτε ακόμη για το Πλαίσιο Συνεργασίας που υπέγραψε το ΕΚΤ με το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (ISTIC) με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και την προώθηση της επιστήμης και τεχνολογίας σε κάθε χώρα.

H συνεργασία επικεντρώνεται σε θέματα ψηφιακού περιεχομένου και δεδομένων, επιστημονικών εκδόσεων, ερευνητικών ηλεκτρονικών υποδομών, βιβλιομετρικών μετρήσεων, δεικτών ερευνητικής δραστηριότητας, ανοικτής πρόσβασης στη γνώση, πρακτικών αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Στο περιοδικό παρουσιάζονται οι πρώτες δράσεις της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για την Ανοικτή Πρόσβαση που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MedOANet που συντονίζει το ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμα για το ελληνικό επιστημονικό περιοδικό "Historein/Iστορείν" που εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά (www.historeinonline.org), με την υποστήριξη του ΕΚΤ, και παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε περισσότερα από 130 επιστημονικά άρθρα.

Το νέο διαδικτυακό περιβάλλον για τον Εθνικό Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών (www.ekt.gr/eskep), που επιτρέπει την αναζήτηση σε 30.500 τίτλους περιοδικών που διαθέτουν 230 ελληνικές βιβλιοθήκες, παρουσιάζεται επίσης στο τεύχος.

Καινοτομίες Ελλήνων επιστημόνων παρουσιάζονται, όπως πάντα, στο περιοδικό μας:  το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Σχολή Μωραϊτη συμμετέχουν στο έργο ENGINEER, με στόχο τη διερευνητική μάθηση σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών· το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας συμμετέχει στο έργο PEGASOS, το οποίο έχει μετατρέψει το αερόπλοιο Zeppelin NΤ σε ιπτάμενο εργαστήριο για την μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης· το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συμμετέχει στο έργο SocialSensor για  την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία· το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έλαβε το πρώτο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Trading Agent Competition.

Τέλος, ενημερωθείτε για τις νέες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, με προϋπολογισμό 8,1 δισ. ευρώ, και παρακολουθείστε τα βίντεο των σχετικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το ΕΚΤ.

Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του ευρωπαϊκού έργου EuroRis-Net+, που συντονίζει το ΕΚΤ, και ανακαλύψτε ευκαιρίες πρόσβασης σε Ερευνητικές Υποδομές σε όλη την Ευρώπη.

Καλή ανάγνωση!