Τη νέα μελέτη "Επιστημονική Αριστεία στις Περιφέρειες Σύγκλισης της ΕΕ, 2007 - 2012: η περίπτωση της Ελλάδας" εξέδωσε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου, και την απεικόνιση με δείκτες της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

Η μελέτη συνοψίζει τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος "Ερευνητικό Δυναμικό (REGPOT)", το οποίο χρηματοδοτεί άριστους ερευνητικούς  οργανισμούς σε περιφέρειες σύγκλισης με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Στη μελέτη αυτή είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα του περιοδικού.

Το "Ερευνητικό Δυναμικό" είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα, στο οποίο οι ελληνικοί οργανισμοί συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία. Την περίοδο 2007-2012, οι ελληνικοί οργανισμοί απορρόφησαν 56 εκατ. ευρώ στις κύριες προσκλήσεις του προγράμματος, δηλαδή το 22,86% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Η μελέτη εντάσσεται στη σειρά εκδόσεων (Intelligence Reports) του ΕΚΤ με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που απορρέουν από τις δράσεις του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης για τις ενδιαφέρουσες έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Η πρώτη ("Πίνακας Αποτελεσμάτων της ΕΕ για τις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ε&Α") αποκαλύπτει πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επενδύουν στην έρευνα, παρά την οικονομική κρίση.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2012 καταγράφει την αντίδραση στην αβεβαιότητα της κρίσης, με μια νέα γενιά μικρομεσαίων επιχειρήσεων. To EKT πραγματοποιεί, αυτή την περίοδο, καταγραφή των ερευνητικών δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης του για την παραγωγή εθνικών στατιστικών στοιχείων για την έρευνα και καινοτομία.

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης σημαντικά επιτεύγματα Ελλήνων ερευνητών: το Πολυφωτονικό Συνεστιακό Σύστημα Μικροσκοπίας υπερσύγχρονης τεχνολογίας στη Μονάδα Οπτικής Μικροσκοπίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, ο μηχανισμός προστασίας κατά του εκφυλισμού νευρικών κυττάρων που αποκάλυψαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, η μελέτη για τον ρόλο των γενετικών βλαβών στην ανάπτυξη και στις ασθένειες που απέσπασε το Βραβείο Νέων Eρευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας,  η έρευνα του ΙΤΕ για λογισμικά στον τομέα της Υπολογιστικής Όρασης που κατέλαβε την πρώτη θέση σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό, καθώς και οι  νέες απεικονιστικές τεχνικές νανοτεχνολογίας για τη μελέτη του αίματος στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Στην ενότητα για την Ανοικτή Πρόσβαση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ημερίδας "Διαμόρφωση Εθνικών Πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση" που διοργάνωσε το ΕΚΤ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MedOANet (Mediterranean Open Access Network). Διαβάστε για το ψήφισμα για την Ανοικτή Πρόσβαση που υπέγραψε η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και για το νομοσχέδιο για την Ανοικτή Πρόσβαση που προωθεί το Κογκρέσο στις ΗΠΑ.

Ενημερωθείτε ακόμη για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ "Ορίζοντας 2020" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΓΓΕΤ, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Robert-Jan Smits.  Όσον αφορά το πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές" πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε τόσο ο  εθνικός Οδικός Χάρτης για τις Ερευνητικές Υποδομές, όσο και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις και τις εκδηλώσεις για έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καλή ανάγνωση!