Τα Ανοικτά Δεδομένα και η Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη επιστημονική πληροφορία και στη Δημόσια Διοίκηση ήρθαν για να μείνουν.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου "Ανοικτή Πρόσβαση @ ΕΚΤ - Αναπτύσσοντας κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτόμο χρήση της δημόσιας και επιστημονικής πληροφορίας" που διοργάνωσε με επιτυχία το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στις 16-18 Οκτωβρίου στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΚΤ για τη Ανοικτή Πρόσβαση παρουσιάζονται αναλυτικά στο αφιέρωμα του τεύχους.

Διαβάστε, επίσης, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με τρεις ειδήμονες του τομέα της Ανοικτής Πρόσβασης. Ο καθηγητής Geoffrey Boulton (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, The Royal Society), αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της Ανοικτής Επιστήμης και  στη σημασία των ανοικτών δεδομένων, αλλά και στην ανάγκη οι ερευνητές να επικοινωνούν τα επιτεύγματά τους στην κοινωνία.

Ο Octavi Quintana-Trias, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας μιλά  για τις δράσεις Ανοικτής Πρόσβασης στην ΕΕ. Τέλος, ο Νικόλαος Μήτρου, Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, αναλύει τις δράσεις του ΣΕΑΒ για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Τους στόχους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζει σε συνέντευξή της στο περιοδικό, η νέα Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη.

Μιλώντας για τις στρατηγικές προτεραιότητες του φορέα, αναφέρεται στις δράσεις για την ανάδειξη του ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού, ενώ αναδεικνύει τον ρόλο του ΕΚΤ ως κεντρικού κόμβου καινοτομίας και διάθεσης έγκριτης γνώσης.

Διαβάστε ακόμη τον απολογισμό του διεθνούς συνεδρίου "Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές & Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής" που διοργάνωσε με επιτυχία το EKT στις 30/09 και 01/10 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "Creativity: Innovative Models of Production and Access", σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και δραστήριοι νέοι επιχειρηματίες έδωσαν το στίγμα τους σε ένα συνέδριο που κατάφερε να συνδυάσει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις με την επίκαιρη καλλιτεχνική παραγωγή, ιδωμένες μέσα από το πρίσμα νέων μοντέλων ανοικτής δημιουργίας.

Τον Σεπτέμβριο επίσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε πέντε ελληνικές πόλεις η Βραδιά του Ερευνητή 2013. Στη Βραδιά συμμετείχε και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με εκδηλώσεις οι οποίες συμπεριελάμβαναν ανηρτημένες παρουσιάσεις, παρουσιάσεις και διαδραστικά δρώμενα.

Μια διεθνής διάκριση του ΕΚΤ παρουσιάζεται στην ενότητα για την επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για το Βραβείο Καλύτερης Πρακτικής για το 2013 που απονεμήθηκε στο ΕΚΤ, συντονιστή του Enterprise Europe Network-Hellas, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του πανευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network, στο Βίλνιους (Λιθουανία) στις 16 Οκτωβρίου.

Η βράβευση από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στη συνεργασία του ελληνικού δικτύου με το αντίστοιχο νεοσύστατο Enterprise Europe Network της Αλβανίας, στο πλαίσιο των υπηρεσιών μέντορος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιτεύγματα ελληνικών ερευνητικών ομάδων. Διαβάστε, έτσι, για τις προτάσεις που διακρίθηκαν στον 2ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί!", τη διάκριση με το βραβείο @diversity της ελληνικής διαδικτυακής πλατφόρμας museofabber.com για πρόσβαση σε μουσειακά εκθέματα, αλλά και τα αποτελέσματα του έργου BlogForever, που ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση για την ανάκτηση, διαφύλαξη, ανάλυση και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων των ιστολογίων.

Στην ενότητα "Ορίζοντας 2020" διαβάστε για το νέο πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρηματοδότηση δράσεων Έρευνας και Kαινοτομίας για την περίοδο 2014-2020, που αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας παγκοσμίως, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ, και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Το ΕΚΤ υποστηρίζει το πρόγραμμα αυτό ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point).

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις για έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καλή ανάγνωση!