Ο Ορίζοντας 2020 αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ, από το 2014 μέχρι το 2020. Ο Ορίζοντας 2020, που αποτελεί τη συνέχεια του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την εφαρμογή της "Ένωσης Καινοτομίας", μία από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα, που παρουσιάζεται αναλυτικά στο αφιέρωμα αυτού του τεύχους, υπόσχεται περισσότερες ανακαλύψεις και παγκόσμιες πρωτιές, καθώς επιδιώκει τη μεταφορά καινοτόμων ιδεών από το εργαστήριο στην αγορά, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική αριστεία, τη βιομηχανική υπεροχή και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων.

Διαβάστε ακόμη για μια ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη στον τομέα των επίσημων στατιστικών και δεικτών έρευνας και ανάπτυξης, η οποία σημειώθηκε μέσα στο 2013. Μετά από πολυετή απουσία της Ελλάδας, το ΕΚΤ παρήγαγε και απέστειλε στη Eurostat τα στατιστικά στοιχεία για την Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ελλάδα, με δείκτες για δαπάνες και προσωπικό. Έτσι, τα στοιχεία για το 2011 και 2012 είναι πλέον διαθέσιμα στη βάση δεδομένων της Eurostat και ήδη χρησιμοποιούνται για τη χάραξη πολιτικών έρευνας και καινοτομίας, όπως οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης των ελληνικών Περιφερειών. Ενημερωθείτε, επίσης, για τη σύσταση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη.

Στο νέο μας τεύχος μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επικείμενες δράσεις του ΕΚΤ σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Το διεθνές Συνέδριο WIRE 2014 (Εβδομάδα Καινοτόμων Περιφερειών στην Ευρώπη) διοργανώνεται από το ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Πρόκειται για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό forum πολιτικού διαλόγου για Περιφερειακές Στρατηγικές, Καινοτομία & Ανάπτυξη, και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 και 13 Ιουνίου 2014.

Επιπλέον στις 4 και 5 Ιουνίου 2014 διοργανώνεται στην Αθήνα τo διεθνές Forum Επιχειρηματικών Συναντήσεων "MariMatch 2014" στον τομέα της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, του Μηχανικού Εξοπλισμού και της Θαλάσσιας Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2014.

Διαβάστε ακόμη τον απολογισμό του διεθνούς συνεδρίου "Achieving Impact: Socio-economic Sciences and Humanities (SSH) in Horizon 2020" για τον αντίκτυπο της έρευνας στις Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στις 26-27 Φεβρουαρίου 2014 στην Αθήνα. Τον Φεβρουάριο διεξήχθησαν, επίσης, δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Η πρώτη με θέμα "Έρευνα, Καινοτομία και Πρότυπα", διοργανώθηκε από το ΕΚΤ και το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, και επικεντρώθηκε στην προστιθέμενη αξία της τυποποίησης και των προτύπων στα έργα έρευνας και καινοτομίας.

Η δεύτερη με τίτλο "Intellectual Property: From History to Policy and Entrepreneurial Concerns" είχε στόχο να συνδέσει νέες ιστοριογραφικές τάσεις που μελετούν τη συνδιαμόρφωση της διανοητικής ιδιοκτησίας (IPR) και των τεχνο-επιστημών με σύγχρονα ζητήματα πολιτικής για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία (STI), καθώς και ζητήματα επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής στρατηγικής για διαχείριση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Στο τεύχος παρουσιάζονται δύο νέοι ιστότοποι, τους οποίους ανέπτυξε πρόσφατα το ΕΚΤ. Ο διαδικτυακός κατάλογος WebEKT (web.ekt.gr) προβάλει το σύνολο των δικτυακών τόπων που αναπτύσσει και υποστηρίζει το ΕΚΤ, ενώ το openarchives.gr, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη πρόσβασης σε έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού, προσφέρεται, πλέον, με ανανεωμένο εικαστικό σχεδιασμό, βελτιωμένους τρόπους πλοήγησης στο περιεχόμενο και με νέες δυνατότητες αναζήτησης για τους χρήστες.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις για έρευνα και τεχνολογία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Καλή ανάγνωση!