Μπορεί η επιχειρηματικότητα να εξυπηρετεί κοινωνικούς σκοπούς; Πώς μπορεί το επιχειρηματικό κέρδος να συνδυάζεται με το κοινωνικό όφελος; Γιατί είναι τόσο σημαντική η καινοτομία όταν συνδέεται με την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων;

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα έρχεται να αποδείξει ότι η επιδίωξη κέρδους μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά στην επίτευξη σκοπών κοινωνικού ενδιαφέροντος. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μια κατεξοχήν καινοτομική μορφή οργάνωσης της παραγωγής και της επιχειρηματικής δράσης. Συνιστούν μετεξέλιξη του θεσμού του συνεταιρισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις τεχνολογικές και οικονομικές προκλήσεις των ημερών μας.

Το ΕΚΤ, όντας η εθνική υποδομή για την υποστήριξη της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα, υποστηρίζει ενεργά τον θεσμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία που μπορεί να παρέχει, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΤ διοργάνωσε, σε συνεργασία με το British Council και την Αναπτυξιακή Σύμπραξη "Πρόσβασις" για πρώτη φορά φέτος, τα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards 2014, τα οποία ανέδειξαν και επιβράβευσαν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων. Στο αφιέρωμα του παρόντος τεύχους παρουσιάζονται αναλυτικά οι επτά νικητές των Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και τα συμπεράσματα του 2ου Συνεδρίου "Επιχειρώντας αλλιώς", στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκαν τα βραβεία, με κεντρική θεματολογία τις τάσεις, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων σε ένα μεγάλο εύρος τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Τρεις νέες σημαντικές μελέτες που υλοποίησε το ΕΚΤ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την παραγωγή Δεικτών Έρευνας & Ανάπτυξης παρουσιάζονται συνοπτικά σε αυτό το τεύχος. Η πρώτη αναλύει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2011. Η έκδοση περιλαμβάνει δείκτες για τη συμμετοχή των γυναικών στην ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, συγκρίνοντάς τη με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για τον σχεδιασμό εθνικών πολιτικών βάσει στόχων για την ισότητα των φύλων στην έρευνα.

Οι άλλες δύο εκδόσεις αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά προγράμματα "Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών" και "Ενέργεια" του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ την περίοδο 2007-2013. Οι εκδόσεις αυτές παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ερευνητικών ομάδων με ευρωπαϊκά κονδύλια, τη γεωγραφική κατανομή των πόρων, τη θέση της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τη δικτύωση των ελληνικών φορέων, και τη συμμετοχή των ελληνικών περιφερειών.

Το ΕΚΤ, ως κινητήριος μοχλός της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και συμμετέχοντας ενεργά σε ευρωπαϊκά έργα και δίκτυα, υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, παρέχοντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Κάποιες από τις στοχευμένες αυτές υπηρεσίες διακρίθηκαν ως καλή πρακτική στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο του Enterprise Europe Network. Επιπλέον, η υποστήριξη της ελληνικής startup εταιρείας Crypteia Networks από το ΕΚΤ διακρίθηκε ως καλή πρακτική επιχειρηματικής υποστήριξης, καθώς ήταν μία από τις τρεις φιναλίστ στην κατηγορία "Νέα Επιτυχία" των φετινών βραβείων του Enterprise Europe Network.

Διαβάστε, ακόμη, για σημαντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της ανοικτής πρόσβασης. Πέντε νέα ελληνικά επιστημονικά περιοδικά εκδίδονται πλέον και ηλεκτρονικά από το ΕΚΤ σε συνεργασία με ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς, στο πλαίσιο του ΕΚΤ ePublishing. Την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στους τομείς πολιτισμού και έρευνας για την αξιοποίηση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς διατυπώνουν οι συστάσεις που δημοσιεύθηκαν από το ΕΚΤ και τη Europeana. Τις βασικές έννοιες και αρχές των ανοικτών και διασυνδεδεμένων πολιτιστικών δεδομένων παρουσιάζει ο νέος οδηγός του ΕΚΤ.

Η σημασία των παραπάνω υπογραμμίζεται και από την ψήφιση του Νόμου για τη διάθεση και περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, που θεσμοθετεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ενισχύεται η συμμετοχή, η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος και προωθείται η επιχειρηματικότητα.

Ενημερωθείτε ακόμη για μια σειρά από διεθνείς διακρίσεις ελληνικών ομάδων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 στον τομέα Έρευνας & Καινοτομίας, αλλά και για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις του ΕΚΤ στην Αθήνα.

 

Καλή ανάγνωση!