Το σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών διαθέτει δυνατότητα πλήρους τηλεχειρισμού, ενσύρματου, ασύρματου ή μέσω Διαδικτύου

George Blaha

President, RS Dynamics Ltd

Τεύχος 67 | Ιούλ.-Αύγ. 2008

Συνέντευξη

Ποια είναι τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του ανιχνευτή εκρηκτικών που ανέπτυξε η εταιρεία σας και που κέρδισε το βραβείο Eureka Lynx;

Το EXPLONIX, όπως είναι η εμπορική του ονομασία, είναι ένας φορητός ανιχνευτής / αναλυτής εκρηκτικών που εισάγει αρκετές νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα αυτό. Μεταξύ άλλων, αξίζει να αναφέρουμε τη νέα τεχνική συλλογής και διαχωρισμού δειγμάτων που έχει ως αποτέλεσμα την απαράμιλλη "αντίσταση" του συστήματος απέναντι σε χημικές ουσίες (όπως αρώματα, ανθρώπινα λιπαρά οξέα, ίχνη ποτών, τροφίμων, διάφορων ειδών καυσίμων κ.λπ.) που παρεμβάλλονται στο ίχνος που μας ενδιαφέρει. Αυτές οι παρεμβαλλόμενες ουσίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στα ανταγωνιστικά προϊόντα προκαλώντας κορεσμό του συστήματος το οποίο χρειάζεται καθάρισμα. Η καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύξαμε είναι εντελώς απαλλαγμένη από τέτοια προβλήματα. Άλλη μια καινοτομία είναι η δυνατότητα του συστήματος να καταμετρά υπολείμματα μετά την έκρηξη καθώς και τα λεγόμενα "σπιτικά" εκρηκτικά. Η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει επίσης έναν υπερευαίσθητο ραδιολογικό ανιχνευτή, ικανό να καταγράφει on-line ακόμα και τα μικρότερα ίχνη ενός μεγάλου φάσματος ραδιενεργών υλικών.

Το σύστημα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα πλήρους τηλεχειρισμού, ενσύρματου, ασύρματου ή μέσω Διαδικτύου, που καθιστά δυνατή την εξ αποστάσεως λειτουργία του και –ακόμα σημαντικότερο- τον εξ αποστάσεως έλεγχο και τη συντήρησή του οποιαδήποτε στιγμή. Αξιοποιώντας αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα, που κανείς από τους ανταγωνιστές μας δεν προσφέρει, μπορούμε να ελέγχουμε, να ρυθμίζουμε και να εξασφαλίζουμε πρώτης ποιότητας υπηρεσίες από το εργοστάσιό μας, χωρίς να χρειάζεται να αποσταλεί το προϊόν στον αντιπρόσωπο. Τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εξ αποστάσεως, μέσω Διαδικτύου, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται το προϊόν. Το EXPLONIX δεν χρειάζεται υπολογιστή για να συνδεθεί με τον διακομιστή της υπηρεσίας –αντίθετα, μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε τοπικό δίκτυο Ethernet που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ο έλεγχός του πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς βοήθησε η συμμετοχή σας στο έργο Eureka στην ανάπτυξη της εφεύρεσής σας;

Το Eureka ήταν για μας μια πρόσκληση για να συμμετέχουμε στο πιο περιζήτητο κλαμπ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης. Η συμμετοχή μας στο Eureka μας πρόσφερε νέες, πολύτιμες επαφές και άνοιξε νέες, ευρύτερες ευρωπαϊκές προοπτικές στον τομέα. Η απονομή του βραβείου Lynx ήταν η μεγαλύτερη αναγνώριση για το έργο μας και τη θέση μας σ’ αυτόν τον τομέα της βιομηχανίας.

Η εταιρεία σας συμμετέχει και σε άλλο έργο της πρωτοβουλίας Eureka, το E! 3442 BEAGLE. Τι αφορά;

Το έργο E! 3442 BEAGLE, για το οποίο συνεργαζόμαστε με την ισπανική εταιρεία SENER SA, αποτελεί συνέχεια του EXPLONIX. Αξιοποιεί έναν αριθμό νέων τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν για το προηγούμενο έργο, επεκτείνει τη γνώση και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες με σκοπό τη δημιουργία μιας λειτουργικής πύλης εισόδου από την οποία θα περνούν οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να ελεγχθούν για ίχνη εκρηκτικών υλών. Ο αισθητήρας και το σύστημα δειγματοληψίας είναι νέα γι’ αυτό το έργο, το οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας: θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει τον κάθε επιβάτη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ασύρματο σύστημα ειδοποίησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τυχόν υπόπτων.

Ποιες είναι οι προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης της εφεύρεσής σας;

Μαζί με τον κύριο διανομέα μας στο Ην. Βασίλειο (την εταιρεία M2D Ltd.), δραστηριοποιούμαστε πολύ, στην Μέση Ανατολή, την Ινδία, τη Μαλαισία, το Ην. Βασίλειο και άλλες περιοχές όπου σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον για το νέο μας προϊόν. Επιπλέον, έχουμε υποβάλλει προσφορές σε μεγάλους κρατικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια πολλών μονάδων EXPLONIX.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως μικρομεσαία επιχείρηση, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα;

Μια μικρομεσαία επιχείρηση, όπως η RS Dynamics, έχει ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά και κάποιους περιορισμούς. Τα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνουν την μεγάλη ευελιξία και την ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων. Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους νέους και φιλόδοξους. Δεν περιορίζουμε την έρευνά μας σε συγκεκριμένα θέματα, αντίθετα μπορούμε να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας οπουδήποτε, ανάλογα με τις αποφάσεις της διοίκησης της επιχείρησής μας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διαχειριζόμαστε προσεκτικά τις δραστηριότητές μας ώστε να περιορίσουμε το ρίσκο των διεθνών επιχειρηματικών "σεισμών"...