"H ιδιαίτερη τεχνολογία που δημιουργήσαμε βραβεύτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια ως η κορυφαία στον κόσμο. Κι αυτός ήταν ένας λόγος που μπήκαμε στα ραντάρ μεγάλων εταιρειών και οδηγηθήκαμε στην εξαγορά από τη Samsung."

Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της εταιρείας Innoetics

Τεύχος 111 | Μάρτιος - Μάιος 2018

Συνέντευξη

Η Innoetics αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση εταιρείας που βασιζόμενη σε μία καλά επεξεργασμένη και τεχνολογικά πρωτοποριακή ιδέα, ανελίχθηκε γρήγορα αποκτώντας διεθνές κύρος και εξωστρέφεια. Η τεχνολογία σύνθεσης φωνής που ανέπτυξε η εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών με αποκορύφωμα την εξαγορά της Innoetics από τη Samsung το καλοκαίρι του 2017. Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μιλάει στους Βάλια Σκούρα και Δημήτρη Μαραγκό, για το πώς έγινε πραγματικότητα η εξαγορά από τη Samsung αλλά και για το πώς έχει ωριμάσει η ελληνική επιχειρηματική αγορά, ώστε να ευνοεί αντίστοιχα ανοίγματα επιχειρηματιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Τι μεσολάβησε από την ίδρυση της Innoetics έως την εξαγορά της από τη Samsung; Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας.

Ουσιαστικά η Innoetics δημιουργήθηκε το 2006 από μια ομάδα μηχανικών που είχαν αναπτύξει τεχνολογία συνθετικής ομιλίας στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου που ανήκει στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Φτιάχνοντας την τεχνολογία, είδαμε την αξία που είχε και τις δυνατότητες για εμπορική αξιοποίηση και εκεί αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την εταιρεία τεχνοβλαστό (spin-off). Μας πήρε αρκετά χρόνια να αναπτύξουμε τα προϊόντα μας, να δραστηριοποιηθούμε στην αγορά και να δούμε πώς πρέπει να λειτουργήσουμε. Σταδιακά στραφήκαμε στο να δίνουμε λύσεις με την τεχνολογία μας εκεί που πιστεύαμε ότι είχε περισσότερο ανάγκη η αγορά. Στη διαδρομή αυτή βρέθηκε η Samsung που αξιολόγησε την τεχνολογία που είχαμε φτιάξει και είδε ότι ήθελε να τη χρησιμοποιήσει στα προϊόντα της και τις υπηρεσίες της. Οπότε από το καλοκαίρι του 2017 είμαστε πλέον κομμάτι της. Αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας εστιάζεται εσωτερικά στη Samsung. Συνεργαζόμαστε με όλες τις ομάδες Artificial Intelligence της εταιρείας και παρέχουμε ερευνητική δραστηριότητα και προϊόντα μέσα στις υπηρεσίες που αυτή παρέχει.

Θέλετε να μας αναλύσετε περισσότερο την τεχνολογία που έχετε αναπτύξει και το συγκριτικό πλεονέκτημα του προϊόντος που αναπτύξατε σε σχέση με άλλα αντίστοιχα;

Πρόκειται για τεχνολογία σύνθεσης φωνής. Ουσιαστικά, οποιοδήποτε κείμενο μπορεί να εκφωνηθεί από οποιοδήποτε υπολογιστή ή ηλεκτρονική συσκευή προς τον χρήστη. Την τεχνολογία αυτή μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε καθημερινά σε GPS, σε digital assistance κ.λπ. H ιδιαίτερη τεχνολογία που δημιουργήσαμε βραβεύτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια ως η κορυφαία στον κόσμο. Κι αυτός ήταν ένας λόγος που μπήκαμε στα ραντάρ μεγάλων εταιρειών και οδηγηθήκαμε στην εξαγορά από τη Samsung. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει να μετατρέψουμε οποιοδήποτε κείμενο σε φωνή. Ταυτόχρονα, είχαμε φτιάξει και μια πλατφόρμα η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συνθετικές φωνές, πολύ γρήγορα και από οποιονδήποτε ομιλητή. Πριν την εξαγορά είχαμε αναπτύξει περίπου 15 γλώσσες και 40 φωνές και πλέον μετά την εξαγορά, ακολουθώντας το roadmap της Samsung, έχουμε δεκάδες γλώσσες να αναπτύξουμε μέσα στα επόμενα 1-2 έτη.

Εμείς δημιουργήσαμε την τεχνολογία μας από την αρχή και αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που κατά τη διαδρομή αποκτήσαμε τεχνογνωσία, η οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τη Samsung. Επίσης ήταν η γνησιότητα της τεχνολογίας που μας επέτρεπε να τη φτιάξουμε και να την πάμε ακόμη παραπέρα, ενώ όσον αφορά τις λύσεις που δίνει και την ποιότητά της, νομίζω ότι ήταν και παραμένει η κορυφαία στο είδος της στην Ελλάδα. Η Samsung μας εμπιστεύεται και προσδοκεί ότι θα φτιάξουμε μια πολύ καλή και ακόμη μεγαλύτερη ομάδα στην Αθήνα. Έχουμε τον πυρήνα της ομάδας και συνεχώς προσθέτουμε νέους επιστήμονες που θέλουμε να είναι στο συγκεκριμένο πεδίο. Είναι ένα στοίχημα γιατί θέλουμε να κρατήσουμε κόσμο στην Ελλάδα και αν μπορούμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό.

Θεωρείτε γενικά ότι υπάρχουν ανάλογες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα;

Σίγουρα, και απόδειξη αυτού είναι ότι η Samsung μετά την εξαγορά αποφάσισε ότι θα μας κρατήσει στην Ελλάδα. Επιχειρηματικά πιστεύω ότι συνέχεια ωριμάζει το τοπίο. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι "παράδεισος", αλλά υπάρχουν νέες ευκαιρίες και ξεπερνιέται το πρόβλημα που είχαμε συναντήσει εμείς στο παρελθόν, ότι ήταν δηλαδή πολύ δύσκολο να αντλήσουμε κάποια κεφάλαια προς επένδυση. Βλέπουμε ότι και κεφάλαια υπάρχουν και επενδυτές και μια ωριμότητα γενικά στην παιδεία της επιχειρηματικότητας και της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Πιστεύω, ότι μεγάλες εταιρείες θα επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει το μυαλό, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εξωτερικό σε επίπεδο μισθολογικό.

Ωστόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες συχνά απογοητεύονται ή μεμψιμοιρούν για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Οι λόγοι της επιχειρηματικής αποτυχίας δεν θεωρώ ότι μπορεί να είναι τεχνοκρατικοί ή γραφειοκρατικοί. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας ως προς αυτά τα επίπεδα σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρεις εκ των προτέρων και δεν νομίζω ότι θα σε αποτρέψει από το να επιχειρήσεις. Άπλα θα επιχειρήσεις με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θα το έκανες στο Λονδίνο ή στο Σαν Φρανσίσκο. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το ότι στο εξωτερικό θα βρεις πιο εύκολα επενδυτικά κεφάλαια. Από την άλλη, αυτού του τύπου η επιχειρηματικότητα για την οποία μιλάμε δεν βασίζεται τόσο στο μοντέλο που ακολουθείς, δηλαδή στο πώς θα το κάνεις και με ποια διαδικασία, αλλά στο αν πραγματικά το πιστεύεις, αν το προϊόν που έχεις είναι καλό, και αν η ομάδα που έχεις φτιάξει μπορεί να το χειριστεί.

Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό