"Η μεγαλύτερη εργασιακή πρόκληση στη Google είναι να συνηθίσεις να εργάζεσαι στους ρυθμούς μιας εταιρείας- πόλης, με άτομα από όλο τον κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες αλλά και εργασιακά backgrounds"

Μαρίλη Νίκα

Manager Προγραμμάτων Πληροφορικής στα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Τεύχος 110 | Δεκέμβριος 2017-Φεβρουάριος 2018

Συνέντευξη

Στα τριάντα της χρόνια, η Μαρίλη Νίκα δεν σταματάει να συγκεντρώνει πρωτιές και διακρίσεις στο βιογραφικό της: υποτροφία Anita Borg για διδακτορικό στο Imperial College του Λονδίνου, υπεύθυνη θέση στον "κολοσσό" ονόματι Google, "Γυναίκα της Χρονιάς" σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς.
Ωστόσο η δραστήρια Ελληνίδα δεν επαναπαύεται στα κεκτημένα της, πατάει γερά στα πόδια της, και στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη της στους Δημήτρη Μαραγκό και Βάλια Σκούρα, μιλάει για τη σχέση της με την Ελλάδα και τις προκλήσεις που προσφέρει η πληροφορική για τους Έλληνες εντός ή εκτός της χώρας
.

Μιλήστε μας εν συντομία για το "ταξίδι" από την Ελλάδα και το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά μέχρι την Αμερική και τη Google.

Από μικρή αγαπούσα τα μαθηματικά και τους υπολογιστές. Μεγαλώνοντας, προσπαθούσα να "εντάξω" την πληροφορική σε κάθε δραστηριότητά μου, εντός αλλά κι εκτός Πανεπιστημίου - είτε επρόκειτο για εργασίες στο Πανεπιστήμιο (ακόμη κι αν η εργασία ήταν για Οικονομικά, έκανα τις αναλύσεις με κάποιο πρόγραμμα που είχα φτιάξει), είτε εν μέσω προσωπικών projects (μάθαινα και "έπαιζα" με νέες γλώσσες προγραμματισμού ή έφτιαχνα απλά προγράμματα/παιχνίδια) είτε freelancing (από απλές σελίδες έως online shopping εφαρμογές). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στα 21 μου χρόνια να έχω αρκετό υλικό και να μπορώ να "δείξω" τη δουλειά μου όταν έκανα αιτήσεις για μεταπτυχιακά, και να γίνω δεκτή στο MSc in Computing του Imperial College στο Λονδίνου.
Αφού ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό, αποφάσισα να κάνω έρευνα σε κάποιον τομέα που θα συνδύαζε τις προπτυχιακές αλλά και τις μεταπτυχιακές σπουδές μου. Συμπλήρωσα λοιπόν αιτήσεις για διδακτορικά προγράμματα αλλά και για υποτροφίες (μια από τις οποίες ήταν η υποτροφία Anita Borg της Google), στις οποίες εξηγούσα το πάθος μου για την πληροφορική, σε τι θα ήθελα να δουλέψω και να περιγράψω κάποια τεχνικά projects στα οποία έχω εργαστεί. Το διδακτορικό μου ήταν αρκετά πρακτικό (20% ήταν θεωρία) και κάθε καλοκαίρι έκανα internships σε εταιρείες, το οποίο το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο αφού προσπαθούσα διαρκώς να "χτίζω" το βιογραφικό μου και να μαθαίνω πράγματα εκτός πανεπιστημίου. Το 2013 πέρασα τις συνεντεύξεις για μια μόνιμη δουλειά, πριν ακόμη ολοκληρώσω το διδακτορικό μου - βρίσκομαι πλέον σε αυτή τη δουλειά από τότε.

Θέλετε να μας περιγράψετε το αντικείμενο της εργασίας σας στη Google και τις εργασιακές προκλήσεις εκεί;

Εργάζομαι στον τομέα της πληροφορικής και πιο συγκεκριμένα στον "ψηφιακό βοηθό" της Google (Google Assistant). Η ομάδα μου φτιάχνει τη "λογική" με την οποία ο βοηθός μπορεί και "καταλαβαίνει" τι του λένε οι χρήστες αλλά και με την οποία απαντάει στον χρήστη, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Η μεγαλύτερη εργασιακή πρόκληση για εμένα είναι το μέγεθος της εταιρείας. Πρόκειται για πάνω από πενήντα χιλιάδες εργαζομένους, που σημαίνει πως πρέπει να συνηθίσεις να εργάζεσαι στους ρυθμούς μιας εταιρείας-πόλης, με άτομα από όλο τον κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες αλλά και εργασιακά backgrounds.

Νιώθατε στο ξεκίνημα σας ότι η προκατάληψη που θέλει τους άντρες να πρωτοστατούν στο συγκεκριμένο πεδίο θα σας δημιουργούσε εμπόδια και πώς καταφέρατε να τα ξεπεράσετε;

Είχα την τύχη να συναντήσω πολλές γυναίκες στη ζωή μου οι οποίες αποτελούσαν role-models για εμένα - γυναίκες στις οποίες ήθελα να μοιάσω. Οι συμβουλές που μου έδιναν πάντα είναι πως δεν πρέπει να επηρεάζομαι από το γεγονός πως μπορεί να είμαι η μόνη γυναίκα ομιλήτρια σε ένα συνέδριο ή η μόνη γυναίκα σε μια ομάδα

Πέρα από τις ατομικές δεξιότητες, ποια στοιχεία της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας είναι εκείνα που κάνουν έναν Έλληνα ή μια Ελληνίδα να ξεχωρίζει ακόμη και μέσα σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου;

Όλοι οι Έλληνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί δουλεύουν τρομερά σκληρά, δεν το βάζουν ποτέ κάτω, έχουν τρομερές γνώσεις και είναι ιδιαίτερα εφευρετικοί.

Από τη θέση στην οποία βρίσκεστε υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση με την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Ένα από τα πρώτα projects μου ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής φωνητικής αναγνώρισης. Το πιο πρόσφατο σχετικό project μου, είναι ένα πληκτρολόγιο για "greeklish" στο οποίο ο χρήστης πληκτρολογεί χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες, αλλά στην οθόνη εμφανίζονται ελληνικοί χαρακτήρες με σωστή ορθογραφία και autocomplete.

Η Google αποτελεί για πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες όνειρο ζωής. Ήταν, παρά το γεγονός αυτό, δύσκολη η απόφαση να φύγετε από την Ελλάδα;

Βεβαίως και ήταν πολύ δύσκολη, πίστευα πως θα ήταν μόνο για ένα χρόνο, αλλά πάνε ήδη 10 χρόνια από την πρώτη φορά που έφυγα. Είμαι όμως πάντα υπέρ των εμπειριών και της εργασίας στο εξωτερικό έστω για ένα μικρό διάστημα, είναι καταπληκτική εμπειρία.

Μιλώντας με συναδέλφους σας στη χώρα μας, υπάρχουν ευκαιρίες για ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούν στον συγκεκριμένο κλάδο; Εσείς θα επιστρέφατε πίσω κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η πληροφορική είναι ένας κλάδος που θα έχει πάντα ευκαιρίες και μάλιστα χαίρομαι ιδιαιτέρως να βλέπω νέους να δημιουργούν δικές τους ευκαιρίες και εταιρείες. Πιθανόν να επέστρεφα, αλλά βρίσκεται και η οικογένειά μου εκτός Ελλάδος, οπότε παίζει κι αυτό έναν σημαντικό ρόλο.

Το γεγονός ότι η πληροφορική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα βοηθάει στο να μπορέσουν οι Έλληνες να δουλέψουν στη χώρα τους, μένοντας συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο;

Βεβαίως. Γνωρίζω πάρα πολλά άτομα που εργάζονται από την Ελλάδα για εταιρείες του εξωτερικού. Κάνουν συναντήσεις μέσω Διαδικτύου, κανονίζουν οι ίδιοι το ωράριο και τον τρόπο εργασίας που τους ταιριάζει καλύτερα και μάλιστα είναι πολύ αποδοτικοί!

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό