Η Ελλάδα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα του Μελλοντικού Διαδικτύου με αρκετές προτάσεις να συντονίζονται από ελληνικούς φορείς

Νίκος Ίσαρης

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών, ΕΕ

Τεύχος 101 | Σεπ.-Νοέ. 2015

Συνέντευξη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ενημερωτική Ημερίδα για τα Προγράμματα ICT & FET στον Ορίζοντα 2020" (Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2015), ο Νίκος Ίσαρης, Deputy Head of Unit, Future Internet Experimental Platforms, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (CNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε στο ΕΚΤ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την ενίσχυση της συμμετοχής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον Ορίζοντα 2020, καθώς και για τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα ελληνικής συμμετοχής. 

Ο Ορίζοντας 2020 έχει, σε σχέση με τα προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο, μεγαλύτερο προσανατολισμό προς την καινοτομία και τον αντίκτυπο στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Πώς θα σχολιάζατε τα αποτελέσματα της πρώτης διετίας 2014-2015;

Από τα αποτελέσματα των πρώτων δύο χρόνων βλέπουμε πραγματικά ότι η έμφαση στην καινοτομία αλλά και στον αντίκτυπο στις προαναφερθείσες περιοχές είναι σημαντική. Βλέπουμε ότι οι προτάσεις που κατατίθενται για τον Ορίζοντα 2020 δίνουν πραγματικά έμφαση στην καινοτομία. Βλέπουμε λύσεις και συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν να προτείνουν καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες. Ελπίζουμε ότι στα αποτελέσματα που θα δούμε από αυτές τις δράσεις, καθώς αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται τον επόμενο ίσως και τον μεθεπόμενο χρόνο, θα οδηγούν στην ανάπτυξη όχι μόνο προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και θα αναδεικνύουν τους συμμετέχοντες σε πραγματικά καινοτόμους παρόχους υπηρεσιών, λύσεων και προϊόντων σε όλα τα θέματα που αφορούν στην έρευνα και την τεχνολογία.

Πώς αξιολογείτε τα μέχρι σήμερα στοιχεία όσον αφορά τη δέσμευση της ΕΕ για μεγαλύτερη συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ορίζοντα 2020;

Η ΕΕ στον Ορίζοντα 2020 ανέλαβε τη δέσμευση για μεγαλύτερη συμμετοχή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ορίζοντας μάλιστα και ένα ποσοστό 20-25% συμμετοχής. Αυτό προσπαθεί να πετύχει, είτε αφήνοντας την αγορά να καθορίσει μόνη της τη συμμετοχή, είτε ορίζοντας συγκεκριμένους στόχους και αναπτύσσοντας ακόμη και εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, έμμεσα και άμεσα, βλέπουμε ότι πολύ περισσότερες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μετέχουν στον Ορίζοντα 2020 σε σχέση με προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο και αυτό είναι πολύ θετικό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση του ειδικού εργαλείου χρηματοδότησης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις SME Instrument, και ελπίζουμε να δούμε πολλά αποτελέσματα από αυτό.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα FIWARE ήταν ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τα χαρακτηριστικά του, καθώς και για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα; Υπάρχει προοπτική για συνέχιση αντίστοιχων προκηρύξεων;

Το FIWARE είναι μία ανοικτή πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε developers να αναπτύξουν εφαρμογές για το Μελλοντικό Διαδίκτυο, αλλά και σε πολλούς κάθετους τομείς. Για παράδειγμα, τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση του FIWARE για την ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων. Υπάρχει, μάλιστα, μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία λέγεται "Ανοικτές και Ευέλικτες Έξυπνες Πόλεις" (Open and Agile Smart Cities) που επικεντρώνεται στη χρήση του FIWARE ως πλατφόρμας για την ανάπτυξη σχετικών λύσεων. Η Ελλάδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή στο FIWARE, γεγονός που νομίζω ότι οφείλεται στο ότι στη χώρα μας έχουμε τη νοοτροπία και την πρόθεση να χρησιμοποιούμε ανοικτές πλατφόρμες σχετικές με το Μελλοντικό Διαδίκτυο.

Στο πρόγραμμα εργασίας 2016-2017 υπάρχει μία συνέχεια του FIWARE, το οποίο αναπτύχθηκε βέβαια ως κομμάτι της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (PPP) για το Μελλοντικό Διαδίκτυο, που τώρα τελειώνει, με μία δράση για την εξέλιξη του FIWARE και τη διείσδυση του ως ανοικτής πλατφόρμας σε άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, συνεργασίες με το Μεξικό και τη Βραζιλία, για την προώθηση του FIWARE και εκτός της ΕΕ.

Στις προκηρύξεις της διετίας 2014-2015 για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα SME Instrument που απευθύνεται σε καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις η ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να συμμετέχουν με επιτυχία;

Σχετικά με το εργαλείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πρέπει να πούμε ότι, ενώ υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, οι προτάσεις που υποβάλλονται δεν είναι αρκετά πετυχημένες, από την άποψη ότι είτε δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη βαθμολογία για να χρηματοδοτηθούν, είτε δεν διαθέτουν αρκετά στοιχεία καινοτομίας. Υπάρχουν πολύ χαμηλά στατιστικά ποσοστά επιτυχίας αυτή τη στιγμή από την πρώτη διετία, συγκεκριμένα μόνο το 6-6,5% των προτάσεων που υποβάλλονται καταλήγουν σε χρηματοδότηση.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν όσοι υποβάλλουν μία πρόταση για το SME Instrument είναι να μη δώσουν έμφαση μόνο στην περιγραφή της τεχνολογικής λύσης που προτείνουν, αλλά να δώσουν μεγάλη σημασία και στην περιγραφή της καινοτομίας που η λύση αυτή περιλαμβάνει, καθώς επίσης και στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που η λύση τους διαθέτει. Αρκετοί δεν περιγράφουν τον ανταγωνισμό και δεν εξηγούν γιατί η καινοτομία που υπάρχει στη δική τους λύση είναι καλύτερη από αυτή των ανταγωνιστικών λύσεων.

Όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν μια πρόταση στο SME Instrument μπορούν να βοηθηθούν κατά την προετοιμασία της πρότασής τους από δίκτυα όπως το Enterprise Europe Network-Hellas στο οποίο συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να δώσουν καθοδήγηση για την προετοιμασία των προτάσεων και για την περιγραφή της πρότασης σχετικά με την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική ευκαιρία που προσπαθούν να αδράξουν μέσα από την πρόταση.

Πώς θα σχολιάζατε το γεγονός ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στο πρόγραμμα ICT, οι ελληνικοί φορείς εμφανίζουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής και επιτυχίας στο πεδίο Future Internet;

Νομίζω πως αυτό έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα των ερευνητικών ιδρυμάτων, των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα δείχνει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα του Μελλοντικού Διαδικτύου, έναν τομέα που γνωρίζω καλά καθώς με αυτόν ασχολούμαι, όχι μόνο από άποψη συμμετοχών αλλά και επιτυχημένων προτάσεων και συντονιστών έργων, με αρκετές προτάσεις να συντονίζονται από ελληνικούς φορείς. Υπάρχει ένα γενικό ενδιαφέρον για το θέμα του Διαδικτύου, γιατί φαίνεται ότι το Μελλοντικό Διαδίκτυο μπορεί να είναι μία πλατφόρμα ανάπτυξης λύσεων για πολλούς τομείς, όχι μόνο για τη Βιομηχανική Περιοχή, αλλά και για τις Κοινωνικές Προκλήσεις.

H συνέντευξη του N. Ίσαρη στο mediaEKT