Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή 2019

16.09.2019

Την Παρασκευή 20/9/2019, θα φιλοξενήσουμε στον χώρο της Βιβλιοθήκης το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο με τίτλο "Η τέχνη του βιβλίου. Το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο", μία από τις πολλές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη φετινή Βραδιά του Ερευνητή 2019.

Η βυζαντινολόγος Δρ Νίκη Τσιρώνη, ερευνήτρια του ΙΙΕ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με την Δρ Αρχαίας Ιστορίας Ασπασία Παυλοπούλου, ξεναγούν παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών στην ιστορία και την τέχνη του βιβλίου. Μέσα από εικαστικά παραδείγματα, στο πρώτο μέρος (διάρκειας 20 ́) εξετάζεται το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο, στο οποίο αποτυπώνονται αντιλήψεις για τη γνώση αλλά και στοιχεία για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της κάθε περιόδου, καθώς και στοιχεία για την ιστορία της τέχνης. Η περίοδος που καλύπτεται στην ανασκόπηση αυτή ξεκινά από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και φτάνει έως τον 18ο αι. Στο δεύτερο μέρος, οι μαθητές του βιωματικού αυτού εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τεχνική της ιχνογραφίας, μίας μεθόδου που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες του βιβλίου για τη μελέτη των δερματόδετων καλυμμάτων βιβλίων από το Βυζάντιο έως τις μέρες μας. Τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους ιχνογράφημα, κάνοντας χρήση αυθεντικών σφραγίδων τυπωμένων σε δέρμα. Τα έργα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάρτες, καλύμματα δικών τους βιβλίων κ.λπ.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 και στις 19:30, και έχει συνολική διάρκεια 60 λεπτά. Για δήλωση συμμετοχής, πατήστε εδώ.

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις της Βραδιάς Ερευνητή στο ΕΙΕ εδώ.