Νέα λειτουργικότητα διαθέσιμη στη βάση δεδομένων για τα περιοδικά Ulrichsweb

24.05.2019

Οι χρήστες που αναζητούν πληροφορίες στη βάση δεδομένων για τα περιοδικά Ulrichsweb, μπορούν τώρα να συνδεθούν, μέσα από αυτή, με την υπηρεσία SherpaRoMEO του Jisc, για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του περιοδικού που τους ενδιαφέρει, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν εκ νέου το περιοδικό στο website της υπηρεσίας.

Αυτή η νέα δυνατότητα σύνδεσης έχει ως στόχο να παρέχει στους βιβλιοθηκονόμους και τους ερευνητές άμεση πρόσβαση και πρόσθετη διαφάνεια στις πολιτικές περιοδικών και εκδοτών για την αυτο-αρχειοθέτηση άρθρων σε αποθετήρια. Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην πληροφορία εμφανίζεται με τη μορφή του επίσημου λογότυπου Sherpa/RoMEO σε όλες τις εγγραφές των επιστημονικών περιοδικών, πάνω δεξιά της «καρτέλας» όπου παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες του περιοδικού.

Επίσης υπενθυμίζουμε μία από τις παλιότερες λειτουργίες της Ulrichsweb. Για όσα περιοδικά διαθέτουν δείκτη απήχησης (πχ. Impact Factor), οι χρήστες μπορούν, μέσα από τον σχετικό σύνδεσμο που βρίσκεται στην «καρτέλα» με τις λεπτομερείς πληροφορίες του περιοδικού, να συνδεθούν με τη βάση Journal Citation Reports (https://jcr.clarivate.com/JCRLandingPageAction.action) και να δουν άμεσα τη σχετική πληροφορία.

Η βάση δεδομένων Ulrichsweb είναι μία εύχρηστη πηγή λεπτομερών πληροφοριών για περισσότερα από 300.000 περιοδικά όλων των ειδών: επιστημονικά, ακαδημαϊκά, ηλεκτρονικά ή έντυπα, με κριτές ή χωρίς, δημοφιλείς περιοδικές εκδόσεις, εφημερίδες, ενημερωτικά δελτία κ.α., σε πάνω από 900 θεματικές περιοχές. Στις εγγραφές περιλαμβάνονται στοιχεία όπως το ISSN, ο εκδότης, η γλώσσα, το θέμα, η κάλυψη/ευρετηρίαση σε βάσεις δεδομένων κτλ.

Όπως ισχύει για το σύνολο των συνδρομητικών ηλεκτρονικών πηγών της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού του ΕΚΤ, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης Κ.Θ. Δημαράς και ο έλεγχος γίνεται με βάση την IP διεύθυνση του υπολογιστή του χρήστη.