Περίπου 300 βιβλία ανοιχτής πρόσβασης σε "HTML5" μορφή διαθέσιμα από την επανασχεδιασμένη πλατφόρμα του Project MUSE

18.10.2018

Ευκολότερα αναζητήσιμα και ανακτήσιμα σε σχέση με τα ηλεκτρονικά βιβλία σε PDF μορφή, η βελτιωμένη νέα μορφή "HTML5" αντιπροσωπεύει το "επόμενο κεφάλαιο" στην έκδοση βιβλίων ανοιχτής πρόσβασης στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες

Σχεδόν 300 ηλεκτρονικά βιβλία ανοιχτής πρόσβασης (ΑΠ) είναι τώρα διαθέσιμα από τον Project MUSE, την εξαιρετικά αναγνωρισμένη συλλογή των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, σε μια νεοδημιουργηθείσα πλατφόρμα, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα των εκδόσεων σε αυτούς τους τομείς. Τα βιβλία είναι σε μία εξαιρετικά φιλική προς το χρήστη HTML5 μορφή, αντί για τα στατικά αρχεία PDF και περιλαμβάνουν τίτλους των πανεπιστημιακές εκδόσεις Johns Hopkins, Cornell University Press, Duke University Press, University of Hawai'i Press, University of Michigan Press, Syracuse University Press, The MIT Press και Temple University Press. Όπως δήλωσε ο Wendy Queen, Διευθυντής του Project MUSE, "Αυτό αντιπροσωπεύει πραγματικά το επόμενο κεφάλαιο στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων ΑΠ για το MUSE και για τους συνεργαζόμενους πανεπιστημιακούς εκδότες και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τόσα πολλά σημαντικά έργα διαθέσιμα με ανοικτή πρόσβαση στο MUSE σε μια τόσο ευέλικτη, χρήσιμη μορφή. Χάρη στην επιχορήγηση «MUSE Open» του Ιδρύματος Mellon, οι τίτλοι αυτοί είναι τώρα διαθέσιμοι σε μία πολύ βελτιωμένη πλατφόρμα του MUSE και διατίθενται δωρεάν στους αναγνώστες παγκοσμίως.»

Οι νέοι τίτλοι "HTML5 OA" έρχονται να προστεθούν σε μια συλλογή περίπου 600 βιβλίων ΑΠ σε μορφή PDF που ήταν ήδη διαθέσιμα στο MUSE, ανεβάζοντας το σύνολο των βιβλίων ΑΠ σε πάνω από 800. Το MUSE σχεδιάζει να συνεχίσει να προσθέτει περισσότερα βιβλία HTML5 ΑΠ κάθε χρόνο. Η πρωτοβουλία κατέστη δυνατή με τη χορηγία ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Andrew W. Mellon, διάρκειας δύο ετών, που ολοκληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για την ανάπτυξη μιας ροής εργασιών ανοιχτού κώδικα για τη μετατροπή των αρχείων epub σε HTML5 και, κυρίως για τους χρήστες, πραγματοποιήθηκε ένας επανασχεδιασμός της πλατφόρμας διάθεσης του Project MUSE που βασίστηκε στην απλότητα, την προσβασιμότητα και την εξατομίκευση.

Το Project MUSE, είναι το αποτέλεσμα μιας μη κερδοσκοπικής συνεργασίας μεταξύ βιβλιοθηκών και πάνω από 250 εκδοτών (κυρίως πανεπιστημιακών) και πρόκειται για μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με επιστημονικά περιοδικά και ηλεκτρονικά βιβλία σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Η Βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση σε περισσότερα από 620 περιοδικά του Project Muse, μέσω της κοινοπρακτικής συμφωνίας που έχει εξασφαλίσει ο ΣΕΑΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών). Η πρόσβαση στα περιοδικά αυτά του Project Muse είναι δυνατή μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, το σύνολο των πηγών της οποίας είναι προσβάσιμο μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών της Βιβλιοθήκης: helpdesk@ekt.gr