Αφρικανοί επιστήμονες ξεκινούν το δικό τους αποθετήριο preprint δημοσιευμάτων

02.07.2018

Ο αριθμός των δωρεάν, ηλεκτρονικά και ανοιχτά διαθέσιμων άρθρων αυξάνεται συνεχώς και επιτρέπει στην ακαδημαϊκή κοινότητα της αφρικανικής ηπείρου να μοιραστούν τη δουλειά τους.

Μια ομάδα υποστηρικτών της Ανοιχτής Επιστήμης ξεκίνησαν το preprint αποθετήριο AfricArxiv, που αφορά αποκλειστικά το έργο αφρικανών επιστημόνων και ερευνητών. Το AfricArxiv επιδιώκει να βελτιώσει την προβολή της αφρικανικής επιστήμης, βοηθώντας τους επιστήμονες να μοιραστούν άμεσα το έργο τους, όπως λένε οι συνιδρυτές Justin Ahinon (web developer και φοιτητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής του National School of Statistics, Planning and Demography, Parakou, Αφρική) και ο Jo Havemann (εκπαιδευτής στη Συμβουλευτική της Επικοινωνίας της Επιστήμης, Access 2 Perspectives, Βερολίνο, Γερμανία). Ελπίζουν ότι το preprint αποθετήριο θα αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών και θα καταστήσει τη γνώση πιο προσιτή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους επιχειρηματίες, στο ιατρικό προσωπικό, στους αγρότες, στους δημοσιογράφους και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η πλατφόρμα θα φιλοξενείται στο Open Science Framework (OSF), ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους ερευνητές να συνδέονται και να μοιράζονται το έργο τους. Θα υποστηρίζει τις preprint και postprint μορφές δημοσιευμάτων, κώδικες και ερευνητικά δεδομένα και χαιρετίζει τις υποβολές από όλες τις αφρικανικές γλώσσες, όπως Akan, Twi, Swahili και Xhosa.

Το συγκεκριμένο άρθρο με στοιχεία:

African scientists launch their own preprint repository, Smriti Mallapaty, doi: 10.1038/d41586-018-05543-w, NATURE NEWS  25 JUNE 2018 , CORRECTION 26 JUNE 2018

προέρχεται από την ψηφιακή πηγή Νature.com COMPLETE (https://www.nature.com/) του εκδοτικού οίκου Nature publishing Group, στην οποία η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή. Το σύνολο των πηγών της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο μέσα από τον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε το πλήρες κείμενο του συγκεκριμένου άρθρου, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εξυπηρέτησης Χρηστών στο helpdesk@ekt.gr