Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
FAMELAB 2013: Διεθνής διαγωνισμός για τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης

29/03/2013

Εως τις 19 Απριλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό Famelab, ο οποίος πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά και έχει στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ενθαρρύνει νέους επιστήμονες να μεταδώσουν το όραμά τους για την επιστήμη και την τεχνολογία του 21ου αιώνα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2005 από το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να προσελκύσει νέους ανθρώπους με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους. O αριθμός των χωρών που συμμετέχουν διευρύνεται συνεχώς και η συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο από το 2007 έχει δώσει μεγάλη αναγνώριση στον θεσμό σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα θέμα και η παρουσίαση θα αξιολογείται με βάση το έγκυρο και τεκμηριωμένο επιστημονικό περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα του υποψηφίου. Επιπρόσθετα, το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα υπάρξουν δύο προκριματικοί γύροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απ'όπου θα προκριθούν οι δέκα φιναλίστ για τον τελικό. Στην Αθήνα ο προκριματικός θα γίνει την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος προκριματικός γύρος θα γίνει την Πέμπτη 25 Απριλίου στα γραφεία του British Council. Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Οι δέκα φιναλίστ που θα προκριθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου στα γραφεία του British Council στην Αθήνα. Ο νικητής ή νικήτρια του τελικού θα μεταβεί στο Φεστιβάλ του Cheltenham μεταξύ 4-9 Ιουνίου, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και θα συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International Famelab 2013.

Αλλα βραβεία περιλαμβάνουν ένα laptop για τον πρώτο νικητή, μία βίντεοκάμερα για τον δεύτερο, και ένα mp4 player για τον τρίτο. Θα υπάρξει επίσης βραβείο προερχόμενο από το κοινό που θα ψηφίσει τον δικό του αγαπημένο φιναλίστ. Στους νικητές θα παραχωρηθεί επίσης μια σειρά επιστημονικών βιβλίων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν το έδαφος για πολλαπλές συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη, καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από British Council

 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ FAMELAB 2013
|More